Wednesday, June 15, 2005

Perangsang?

Kalau sebelum ni, Akademi Fantasia focused on the kids getting the most of their concentration on the task at hand with little distraction, aksi kat Diari semalam 'menanam' surat layang which was the results of the AFUNDI masa undian ditutup ketika konsert kedua was pathetic, and simply, the cheapest, unimaginative gimmick possible.

WHat was the point of it?

To have the kids realise that they're not being liked? Didn't they think it would screw up the kids maximum? Harus 11 dari 13 pelajar-pelajar tu tertanya, apakah kekurangan mereka sangat sampai Mawi dan Felix begitu jauh.

SEPATUTNYA teguran diberi secara terperinci dan comprehensive dari tenaga pengajar. Bukan dok gelak-gelak sekali masa evaluation, tak reti nak betulkan kesilapan budak-budak, and then harapkan gimmick like this to jolt the kids.

Harus lah masaalah overconfidence of the top two become lagi critical. I mean, there has to be more planning into their gimmicks - not only for originality, but also for its purpose.

And bab Mawi kena tegur - masaalahnya benda tu tak spot on langsung. As was the evalutation for the rest of the kids. Cam last year di mana pelajar-pelajar Akademi Fantasia II ditegur - at least Ramli MS mintak off camera time for privacy tuk the students open up. Ni kalau teruk sangat da budak-budak tu, tegurler biau on or off camera. Janji sedarkan lah budak-budak tu.

After all, you are the faculty...Why doesn't anyone seem to be doing their job? Ke memang students tahun ni semua keras kepala sangat?

Hish...

Back to the issue, so far production has been totally unimaginative dan malas. Imagine isu Marsha sebelum ni - pasal bab makanan. They had to wait FIVE days lepas orang da lepas geram macam-macam, both positive and negative, baru nak betulkan keadaan di konsert. Tu pun memperbetulkan keadaan which was THEIR own doing.

And then even small things cam bab Mawi dan Marsha masuk tak dapat baju. Orang kecoh abih kat forums and blogs and @15, pastu seminggu kemudian baru nak follow-up buat cerita.
Bermacam cerita kat Akademi yang didengari dari pihak dalam - kenapa Diari memaparkan cetain issues only with certain students each time?

Dah tak ada idea ke - tunggu carik pasal je ngan one student each time.

Lepas tu kejutan-kejutan yang dirancang - kejutan sangat ke. Bak kata sorang member blogger - kalau da dulu sampai skang bak artis ke Akademi - masihkah itu kejutan? Benda tu da diexpect - dan silap-silap, meka menunggu je sapa seterusnya yang akan dibawa - whether in the Akademi or even in the concerts.

Akademi Fantasia sadly seems to be losing its touch - and nampaknya kalau berterusan - tak mustahil Akademi Fantasia akan menjadi seperti Akademi Fantasia Indosiar yang da masuk musim keempat, dimana musim pertama meletop, musim kedua top abih, dan musim ketiga terus suam-suam kuku.

Where is Akademi Fantasia heading? It's still the best reality programme around (nak harapkan international franchise yang bosan tu?). But it is admitted that they're starting to look like they're incapable of keeping the momentum up.

Reactions:

0 comments: