Sunday, June 26, 2005

Marsha...oh Marsha...



Semalam kali pertama saya menitiskan airmata di mana-mana konsert Akademi Fantasia untuk musim ni.

Jangan salah anggap - saya tak menitis mata tuk Idayu because she was never my favourite - walaupun aku ngaku masih terlampau awal untuk dia mengucap selamat tinggal.

But then again - this is hardly just a singing competition - so...

Aku nangis sebenarnya melihat Marsha ketika Idayu disebut untuk meninggalkan Akademi Fantasia.

Ceritanya senang saja.

Sebelum ni masa Marsha dan Mawi - antara two of my favourites berada di luar, aku dapat jugak ler menyelami perasaan mereka.

And bab Marsha ni - dia pernah sebut pada saya pada malam sebelum 'kejutan' Imbasan di announce yang dia tak ingin masuk ke Akademi bila saya bagitau akan ada kemasukan balik.

Alasannya sebab memang dia tak rapat dengan pelajar perempuan yang berada di dalam Akademi.

Tak payah saya burukkan sesiapa - tapi memang ada yang perangai cam binatang ler. Budak-budak lelaki pun ada cerita.

So anyway - masa saya tanya dia, samaada dia ada walau seorang kawan pun di Akademi, dia jawab ada. Seorang saja dia percaya dan boleh get along with because diri orang tu humble and memang easy going. Dan orang tu adalah Idayu.

Kerana Idayu lah Marsha tabah sikit masuk Akademi tu.

Dan saat Idayu dikatakan abang Aznil akan meninggalkan Akademi, Marsha just collapsed and broke into tears. Tangisan dia, dan betapa dia tidak ingin melepaskan tangan Idayu bukan lakonan. Sebab Marsha sekarang ketinggalan seorang di dalam Akademi.

I pray she'll be strong - and everyone will be doing so...she's a great performer and needs those simple prayers.

Lepas habis saja concert, ikut keluarga Fantasia yang hadir (kecuali Adam dan Farah yang menghilang) ke backstage area. Masa tu, kira saya, Fuad, Liza, Nija dan Burn adaler.
Then perasan pelajar-pelajar di escort masuk ke dua van. Perasan yang laki saja...nampak Mawi, Kefli dan Yazer...Fuad cuba nak cakap ngan Yazer walaupun orang production sebenarnya melarang. Ye laa...tu room mate dia masa dalam Akademi...rindu ler.

Aku lak jerit kat Fuad tuk look out for Marsha tuk berikan kata-lata semangat.

Masa tu Fuad balas yang Marsha sudahpun masuk van pelajar perempuan tanpa kita sedar.

Aku pandang nampak Marsha dok sorang ngan ekspresi memang torn abih.

Sebab kita tak jauh, dan dia boleh dengar panggilan saya, sempat lah nasihat dia supaya tabahkan hati, biarlah nangis malam tu keluar segala emosi supaya dapat fokus for the coming week...and of course to pray hard.

Dia angguk janji sambil menangis tak henti...Nuts! I didn't know how to cheer her up.

Then aku ingat. Panggil Fuad skali lagi...dia lari join aku...pastu aku panggil Marsha sekali lagi.

Aku dan Fuad gila-gila bila dia pandang - yerlah...Marsha juga yang menjalankan tugas kirim salam kat Fuad sebaik saja masuk Akademi time Imbasan tu...so I have to partly thank her for my friendship with Fuad too.

Marsha nampak kita dua sengih cam kerang busuk - dia terus tersenyum. Adus...rilek sikit ati aku.

Anyway - pastu lepak belakang...memang ramai tak puas ati ler. Sama bab bila Fuad keluar.

From tenaga pengajar to production to ex-Akademi Fantasia punya pelajar yang hadir....semua bengang!

Mana taknya - kalau penyingkiran Elliza boleh dimaafkan...Fuad punya susah nak ditelan...ini Idayu!
Elok sangat kalau Akademi Fantasia punya final bagi stok cam Kefli dan Aidil dok dalam je.

Aku dengan penyingkiran Idayu - I declare my stand against the two talentless cruds in Akademi Fantasia III - Aidil dan Kefli.

Personally I have no problems with them - tapi siapa ler yang undi bangang-bangang ni SHOULD REALISE MEKA DUA TUH HAMPEH! They sing worse than amateurs at a karaoke lounge happy hour session!

Dahler sudah mengambil tempat mereka yang lebih berbakat dari Konsert Prelude - ni lak kerana mereka meng'sumbang'kan lagu, dan peminat-peminat mereka (ke keluarga mereka yang dok vote meka jer and no one else ngan what is probably the second mortgage on their home) yang buta dan pekak tak reti nilai dua ekor ni laa akan menjadi perosak industri muzik negara kita.

Pening tul!

Apapun - aku rasa aku kena semakin kejam in my evaluation sebab yang terkeluar semua bagus-bagus banding beberapa orang (tau jerk sapa kan) yang shouldn't even be in the Akademi in the first place.

Oh by the way - nasib baik Kudsia takder ari ni. Elok sikit si Aidil dan Kefli tak kena puji abis-abisan.

Kalau ada yang mengharap aku upload pics - dua ni je laa aku sempat amik. Takde mood abih!
How did they perform?

Amy : Bilang Saja (Agnes Monica)
Semput! Good start tapi selepas the first thirty seconds, too many faults with her performance. Dia ni nunggu masa gak ni. Bosan asik dok jerit 'Hoo!' yang aku ngan kengkawan dok kutuk from the first concert. Kali ni empat kali...

Yazer : Nyanyian Serambi (Ramli Sarip)
Big, fat, hairy deal. And I'm not just talking about his performance. Mediocre. Again - thank God ler kita takder Kudsia minggu ni tuk sesi Puji-Pujian. Akademi : test him PLEASE with a real song that pushes the limits of his voice without bursting veins and of another genre.

Akma : L.O.V.E (Nat King Cole/Natalie Cole)
One thing ketara is that she can't seem to pronounce the word 'extraordinary'. Takde orang ajar ke? Adus! Apapun, slight improvement from Akma. I was only bored the last three quarters of the song. tak jadi tul dia nak wat gaya sexy...cause she just looked cheap the way she tried too hard. But still...good effort.

Kefli : Seksa (Ukays)
Thank God finally ada seorang yang made it a public acknowledgement of the fact mamat sengau ni nyanyi (if you can call it that) pakai hidung! Memang seksa...seksa nak tengok...seksa agik nak dengar!

Marsha : Tunggu Sekejap (Allahyarham Tan Sri P.Ramlee/Jaclyn Victor)
First performance of the night worth watching. Sokong Adlin yang kata dia in a league of her own. Not perfect...but close enough! All the elements were just nicely in place for her.

Felix : Aku Semut Merah (Meggy Z)
Tension tengok muka dia takder expression je! Tak suka cara dia mengikut lenggok dan kepitan merengek to get the dangdut feel. Overbaked. It was fun to watch and memang enjoyable - but hardly any sunstance. Apapun - still Felix was way better than many others on a night mana semua yang lain sekadar 'cukup makan' je performance.

Reza : Senandung Semalam (Jamal Abdillah)
Aku rasa Syafinaz komen paling best because she said something like he should close his mouth a little. I think so too - and hopefully he can also do it in the daily Diari sebab dia ni molot semakin tak hengat. Apapun...dia memang nunggu masa gak skali ngan Aidil dan Kefli. Dated choreography...no direction in presentation and vocals which were hardly worth a mention.

Ekin : Antara Dua (Farah AF2)
Better than Farah in the sense more energy and just slightly better natural tone. Tapi semakin aku ulang lagu dia semakin aku geram vocal dia sebab messy abih! I mean, nasib baik lagu tu rentak fast sikit. Tak dengar sangat masa performance. But horrible...tapi aku tak setuju Syafinaz kata kasut dia lebih menarik...sebab tuk aku...even her shoes were horrible!

Idayu : Tiada Lagi Tangisan (Misha Omar/Aishah)
She's a vocal powerhouse, there's no doubt. Tapi at the same time, untuk seorang advanced cam dia, terlampau banyak mistakes dia buat. Aku stuju Syafinaz komen dia abih because she is supposed to be better than the rest anyway for having had the advantage of vocal lessons. Still copycat - but slightly better this time around. Dan lepas tiga minggu berjaya keluarkan dia punya whistling, walaupun kelam kabut sikit.

Amylea : Don't Know Why (Norah Jones)
I mentioned this was going to be one of the hardest songs of the night, walaupun rupa je paling simple. Bagaimanapun, Amylea aced it! Memang kelakar ler lawak bangap apa dia cuba buat nak dok camtu kat stage at the opening, but she proved she was way above par with the rest. The only other performance of the night! Dah dua kali minah ni...dulu aku buang dia dari favourites list aku sebab gedik lebih dari power...skang da masuk balik.

Aidil : Suratan Atau Kebetulan (Kenny, Remy, Martin)
Bosan...flat...dan patut keluar saja. Sudah tiga mangsa berbakat terkeluar akibat adanya seorang yang patut je masuk karaoke competition kat shopping complex (dan kalah). Tak ada peningkatan, malah semakin tambah membosankan walaupun asyik ditolong dengan diberi lagu power yang menjadi siulan ramai.

Mawi : Nou'r El Ain (Amr Diab)
Menunjukkan peningkatan. Improvement. Tapi aku rasa ngarut ler bab tiba-tiba masuk silat. Aku tak nak banyak komen sebab aku rasa lagu ni tak menguji Mawi lagi. Kira standard fare saja. Lagikpun choreography yang ada terlampau basic. Untuk aku - seperti Felix, standard Mawi dan Felix ddengan pelajar lain semakin dekat dengan meningkatnya prestasi yang lain - dan stagnant non-progress mereka dua yang top ni.

By the way - ni teguran bagi Astro. Kalau dulu kata choreography limited - abih si Aidil dan Ekin berpeluk tu leh lak? Apa bezanya steps dari musim pertama yang peluk gak?

And another thing - yang aku rasa wajib ditegur...perlu ke kita lihat celah kangkang Amylea.

Masa menari Menuju Puncak - aku prasan bukan sahaja dia tak tukau kasut sport burok seperti trend group segment tu, tapi Amylea juga tidak menukar baju (yang nampak two sizes too big) yang terbelah tengah tu. Akibatnya menari sambil menayangkan kerak-kerak dalaman.

Hish! tak senonoh! Lihatlah ulangan konsert keempat tuk kebodohan wardrobe department Astro!

Reactions:

0 comments: