Saturday, June 11, 2005

Konsert Akademi Fantasia minggu kedua - Ada ke penyingkiran?

OK. Semestinya persoalan paling popular sebelum konsert malam ini adalah - ada ke penyingkiran malam ini?

Well - to be honest. I have not gotten any hints or tips. So kali ni, aku hanya dapat membuat andaian based on facts I have.

So consider this to mathematically calculate whether or not there will be an elimination tonight.
Let's start.

Kita begin by refreshing ourselves. Tahun lepas, penyingkiran bermula pada the third week. Which meant that tujuh orang sempat dieliminasi sebelum final, iaitu konsert kesepuluh. Tapi ada enam pelajar yang masuk sebab masuk minggu terakhir, ada AFMASUK.

Tahun ni?

We have empat belas orang. Now let's consider the facts at hand and go ahead and do the math.
There is no way Astro will extend the production schedule beyond an extra tambahan two weeks - no matter how meka nak wat kejutan ke apa.

So kalau we are running on the original ten week schedule - that means the final concert akan take place on August 6. Now traditionally, Akademi Fantasia finishes somewhere mid-August. SO it's not impossible, meka extend the final to August 13 or 20.

I seriously doubt Astro mampu extend beyond that (tapi ye laa lepas baca blog aku mana tau meka nak ubah demi dengki kan nak buktikan aku akan salah *gelak sat*). The limitations would be due to several factors, firstly, the packed schedule in the calendar of event. Hari Kebangsaan musti ada program melibatkan bebudak kan, and then ada persiapan Konsert Reunion. That apart from memacam aktiviti - tight abih sebelum bulan puasa bermula.

Secondly in terms of logistics - programming/air time, cost of operations etc

Thirdly, korang rasa Astro sanggup panjangkan ke tempoh ni. Ye lah...dari suka - kalau lama sangat tengok kang basi lak! It doesn't make sense ler to do it.

So we've determined they might only stretch a maximum of two weeks (if they even drift away from the original sepuluh minggu).

Skang lak...berapa orang akan masuk final. Automatic enam ke? Ke standard lima. Sebab they definitely will not carry out an AFMASUK this year (kecuali kalau tiba-tiba Aidil masih dok dalam dan Felix ke Mawi tersepak kuar dan rusuhan berleluasa di seluruh pelusuk negara *gelak agik*)

Keluarga Akademi Fantasia - From the original La Academia on to the three biggest programmes in Malaysia, Indonesia and Thailand...



So this is what I determine by basic deduction. This is only applicable for a ten week time frame sebab kalau tak - banyak lagik possibilities if we extend to eleven atau twelve weeks.

*Kalau ada elimination malam ni
- then the final will be automatically six (unless they carry out a double elimination later).

*Kalau ada double elimination ertinya dua akan disingkir
- then the final will be standard five (tak mungkin final kurang lima - but then again - tu mungkin kejutan possible Astro, final mungkin top three saja).

*Kalau tak ada elimination
- then somewhere along the way akan ada double elimination gak.

And my guess?

Well...based on a gut feeling (which is probably going to be a 50/50 shot) there WILL be an elimination tonight, possibly a possible double even (mana tau - tengok meka stuju results sapa dua terbawah kot).

Lagipun, Diari Akademi Fantasia ari ni dah tunjuk kan bebudak tulis surat wasiat...

And I think they need an elimination to spice up the show, sebab penonton makin lama pun da makin bosan Diari yang ntah haper haper mengarut!

Plus it would also be good for the programme sebab budak-budak ni masih tak get a grip on the reality that they will NOT be in there forever. Terlalu leka dan manja...in short...simply too confortable with their situation. SO an elimination will jolt them back to the task at hand.

Added with the fact, I think...at this point, the folks behind the programme dah sedar kesilapan mereka mengambil beberapa orang pelajar yang memang TAK LAYAK dok Akademi, so the elimination leh percepatkan pemergian mereka.

So who do I pick as the first to go out kalau ada bye-bye-roll-your-Samsonite-off?

Based on statistics and voting trend - aku rasa triple A punya combination - Aidil, Amylea ataupun Akma.
Walaupun tahun-tahun sebelum, yang terbawah akan diselamatkan, this year orang terlalu concerned about Felix and Mawi, so don't expect anyone to be saved.

Kefli pun stands a chance to wave bye-bye for me - and I think the fight over who's going to kena sepak kuar will be limited to this four for now for being consistently at the bottom.

A double would mean a possible combination of the four, or an inclusion of the closest three to the danger zone which will be Reza, Fuad dan Elliza...but it's not so much a possibility than the four names ler aku sebut.

Before Malaysia - UK had a take of La Academia with Fame Academy as well - tapi it didn't enjoy enjoy the popularity of the AF series in South East Asia



And lepas aku tengok Diari ari nih - aku rasa anyone of the bottom four tu...no loss.
But aku smakin nyampah Elliza! Padan muka kena tegur ngan M.Nasir! Baru tau nak tergigit lidah! Asik nyampuk sengih-sengih jek!

Kefli tuh...adus...semengada Faud dan segeram aku tengok Fuad over....Kefli tu...sikit-sikit kena tegur muka da nak nangis! Perlu ke?

Aidil has been shutting up this week - and dia tak berani sangat wat hal nampaknya kerana mungkin dia da sedar lepas kena kutuk live audience kat stadium. Which is good - and even though aku tak suka dia...at least I can see he is trying now.

Yazer smakin menyampah...harap rock je reti...tu pun tak leh wat pe-pe yang convincing.
As for the rest?

Well... M. Nasir said it best when dia kata bebudak 50% je delivery ari ni. Seriously...they were beyond horrible! Kalau konsert esok nyanyi camtuh - memang aku akan bak lebih benda tuk campak kat muka memasing atas pentas tu. Termasuk yang aku sokong-sokong...

Buat ari ni...aku takkan mengundi langsung sebab nyampah smuer....

And for those of you yang nak AFUNDI, pandai-pandai ler pikirkan memberikan duit tu...untuk apa.

Biar lah yang disokong membuktikan dulu kemampuan mereka sebelum anda menghabiskan duit anda (atau duit mak bapak) yang susah-susah nak dicari.

So, for me, expect me to AFUNDI only tomorrow - AFTER meka dah buktikan they're worth my votes.

And kalau da terlewat? Then it's too bad...because THEIR effort came a little too late...

Reactions:

0 comments: