Wednesday, June 15, 2005

Family ties

As I've mentioned before - rasanya Astro ni slow pick-up what we all feel.

Vince dan Khai singgah kat Akademi lawat 13 pelajar tu in the highlight of today's Diari.

But what was important was Vince ada citer pasai how important it is to be a family - that Akademi Fantasia is all about helping each other - and just having a good time onstage.

Sounds familiar? Kan da penah kata...budak-budak kat dalam tu gak tak paham bahasa.

Mana taknya - kalau separuh orang rasanya perlu semua elemen itu dalam Akademi Fantasia to make it watchable - kononnya nak make it ala soap opera (which it is at times) the danger is when it becomes too scripted.


But I think in terms not of programming and rating only - but a balance of longevity of career.

Sure - orang suka tengok kalau ada bab gaduh dan sebagainya. Tapi masaalahnya - bila orang luar meluat - camna meka nak ilang perasaan tu bila budak-budak tu keluar?

So in the end - only one or two yang akan dapat hidup cari makan later!

Vince and Khai in that short time summarized what the faculty should have been doing - which was making it known kepada para pelajar yang meka patut realise it's not all about the competition...

After all - meka da tau meka bintang bila kuar - why not focus on improving yourself so that ko tak kena keji bila kuar kang, perform ngan segala ilmu yang da ada.

Kalau rezeki ada and meka jauh dalam competition - then ok ler...

Anyway - dari Vince dan Khai (actually Vince ok ler) bak ler Zahid with Vince. Kalau Zahid ada, aku rasa dia leh lagik citer pasai what happens kalau bad attitude menjadi-jadi when it comes to the real world. Besides, baru ler betul kalau dua juara citer how to bak diri...

I miss Akademi Fantasia I and II sebab meka smuer gaduh-gaduh ke apa pun - it was TV fodder, but you knew it wasn't long lasting punya issues. Ni semua... aku rasa tak terkejut ler kalau Akademi skang tiba-tiba je jadi murder mystery sat agi ngan ada pelajar kena knocked off sebab smuer cam saling benci-membenci sangat. No surprise because Astro pun untung ngan publisiti tu.

Screw family values in the name of commercialism.

And if some think I'm analyzing this too far - I beg to differ.

But I suppose if some think Akademi Fantasia is just a reality show like any other...nak buat apa. Ignorance is bliss I suppose.

Hish...aku tension sampai merapu lak.

Siapa yang patut disalahkan? Tenaga pengajar? Tak tegas? Enter frame? Sibuk bak assistant? Tengah tidur? Harapkan orang lain wat keja?





Mana taknya - nyampah tengok si Fathee lagi skali enter frame telling the kids how to perform. Cara dia very the ketinggalan zaman! And I can't stand him being everywhere. Aku rasa tak ada pelajar yang patut dapat title 'Raja/Ratu Enter Frame' tahun ni.., kita bagi kat tenaga pengajar.

Pencabar utama harus si Fathee!

Tapi pemenangnya - yang tetap buat kemunculan kali ni - si Shahrol, student Siti Hajar. Ya ampun! Menyampah tak terhingga tengok mamat ni!

Diari ni - semakin mengarut...huh! Seb baik tengok pun sebab masih kat office (ada TV ngan Astro depan meja je_... ter'catch' it. Well...AFKELUAR bila lagi?

Reactions:

0 comments: