Thursday, June 16, 2005

Family ties.. finally?

Aku tatau how to interpret what came on in tonight's Diari.

Meka wat group session tuk luahkan all they feel - seperti dinasihatkan oleh Vince dan Khai. Memang sesi tu aku rasa bagus because nampak ler budak sekor-sekor dah mula humble kan diri.

Mungkin pasal mereka dah sedar peel meka tuh tak begitu diminati diluar kot.

The session was a little too late...but still...it was heartening to see them open up.

Seperti biasa adalah bab-bab menagis, but as irritating as I found that - I suppose this time it was necessary.

Reza led the group - aku rasa memang kekadang he comes across as a self-righteous know it all.

But then again, someone's got to take charge, and I think kalau dia tak ada... dah sah tak ada kepala. Who died and made him group leader? Well... to be fair... by virtue of being the eldest and most experienced, I don't see why not kan.

Maybe cara dia salah sometimes, but then again, for what's he's doing, I think he's not doing too bad. At least in terms of the group session ari ni nampak ler initiative dia tuk bring the group together.

Amylea was a little emotional - but since it was time to luahkan segala - even something trivial should be treated with respect I suppose to get the kids to open up.

At the end of the day it was step one, yang mintak-mintak will not be the last session for them to share their grieveances. After all.. kita dah beribu kaloi katakan. They have to realise they have to work together...they're not just competing for the first place... 0r just for the finals.

Seperti biasa - ada bab nyampah gak ler dalam Diari. This time was kemunculan Tiara Jacquelina as the surprise guest artiste to nasihatkan Amy on persembahan Asmarada yang akan dia bawa pada konsert ketiga ini.

Yang aku rasa nyampah sebab Tiara bukan penah bak lagu ni live pun. So she's hardly the authority nak ajar lak pasai how best effectively tuk perform lagu ni kan. I find her advice irrelavant tahap gaban, yang patut nya keja cikgu enter frame kat Akademi tu. Lain lah kalau dia penah wat Asmaradana live ngan tarian and meletup sampai leh ajar orang ikut jejak dia. Kalau setakat dia nak nasihat... baik mintak si Amy miming je sambil tergantung dari ceiling of the stadium Sabtu ni.

Today has been quite a weird day, but aku panas ati abih when ada segelintir peminat Mawi membuta perangai online. Aku dah penah cakap dan aku malas ulang balik lagi... so aku hanya akan katakan. Jagalah budi bahasa...dan janganlah terlampau taksub sampai orang meluat.

Aku sokong Mawi gak as one of my favourites, dan aku ingin lihat dia melangkah ke final - tapi aku takkan terkejut kalau Mawi tersungkur akibat peminat fanatik yang membuat perangai sampai tak pasal-pasal orang meluat kat Mawi lak. Dah pun nampak melalui banyak forum as well as @15 benda ni da mula.

Gosip ari ni pasai Felix - aku strongly feel benda ni mula dari peminat fanatik Mawi tuk saja buat kacau. Wajar ke? Sampai nak adakan berita bapa Felix sakit tenat? Jangan main-main bab camtuh, wak. Tak elok..,

And then ada lak bab rokok... Ada yang mendakwa kat XTra nampak ashtray ler...ada pelajar ngan kotak rokok ler. Camni je aku leh jawab. Hanya seorang pelajar lelaki tidak merokok dalam Akademi. Siapa tu tidak pentng. Itu pilihan peribadi mereka dan tidak melibatkan buruk atau baiknya diri mereka kalau mereka merokok atau tidak.

Yang penting - ingat sahaja. Yang pasti. Di Akademi - pelajar-pelajar TIDAK dibenarkan merokok dan cerita mengatakan mereka leh berasap in the hostel skalipun adalah TIDAK benar.
I have no idea kenapa gosip pasai Akademi sekarang semakin mengarut ngan fans semakin mengada...

As for Astro - tak pasal-pasal orang nak hentam sebab bab-bab tertentu ari ni. Ini je jawapan aku.

Memang ada kelemahan dalam program kali ni...tapi aku yakin Astro tengah mendengar dan membaca luahan kami. So relax. Kita tegur bila perlu...

But I think they've done a lot in terms of sensitity.

Contoh cam ada yang mungkin bertanya kenapa Aidil dimarah kawan-kawan sendiri bila nak peluk Elliza masa dia terkeluar.

Mana taknya.


Astro awal-awal dah sound jangan lebih-lebih tu...pakai ler otak sikit kan?

Dulu masa Akademi Fantasia musim pertama, meka peluk nangis semua leh...masa tu tak popular. Bila da popular orang kutuk memacam, Akademi Fantasia II lak takleh bersentuhan sangat walaupun menari.

Tu at least nampak ler Astro amik pot pasai orang cakap apa to some extent.

Give them credit ler where its due walaupun kita nak kutuk meka kekadang....

Contohnya - lihat ler. Tak perasan ke ari Isnin minggu kedua je masa Mawi dan Marsha masuk,

Linda Jasmin terus berpakaian lebih sopan tertutup? Tu kira amik berat ler sensitiviti peminat Mawi.

So think about that.

Anyway - ari nih punya Diari walaupun takder se-interesting abih manapun - I think is a change of direction. Mungkin pasni kita leh ubah perasaan meluat betul-betul pada tagline Astro tuk Akademi Fantasia dan kita leh jawab sejujurnya bila promo tu bertanyakan "Dah Jatuh Hati?"

By the way - ari ni terharu abihler.

Sebab tima nak prepare nak tengok Diari tadik kat opis sambil abihkan keja, ada lak call dari cousin Fuad.

Tanya lak apa citer - dia lak tanya aku tiba-tiba secara serious - ada apa-apa tak nak sampaikan kat Fuad?

Aku pun tanya lah kenapa. Dia kata mom Fuad akan ada sesi on the phone with him, and family nak tau ada apa aku nak sampaikan kat dia. Aku cuma kata mintak mom pesan kat dia tuk fokus jer ler tujuan sebenar dia nak dok Akademi. After all, tu family time kan...takkan aku nak mintak sampaikan kritikan melaser kan. But hope the message from his mom akan diterima oleh Fuad sendiri ler. He really has to start earning the respect of people for his talent, since attitude dia masih main-main dan over.

Well... aku rasa sekor-sekor da mula sedar - so maybe pemergian Elliza tu da mengajar mereka, bakat alone is not the measure but also attitude and approach. Anyway, I'm kinda glad ramai pun da mula nampak a change in Fuad (ada ler sikit) sebab dia da naik tempat ketiga ari ni.
Masih sedih si Marsha jatuh....tapi aku yakin dia akan bounce back.

Lagipun, aku tetap maintain, selain dari Mawi dan Felix, kesebelas yang lain, takde sorang pun selamat dari elimination sebab semua terlampau dekat! Posisi terbawah ari ni aku tengok dari siang tadi dah berubah berapa kali dengan berganti je nama Kefli, Reza, Amylea dan Akma.
Apapun...teruskan AFUNDI skang tuk elak kesesakan undian yang tak diambil kira hari Sabtu nanti...

Reactions:

0 comments: