Monday, June 13, 2005

Elliza - Miss Congeniality, Miss Understood or a Misstake?

OK...so ari nih aku gi Astro awai pagik.

Takder ler awai sangat sebab terjaga pun (yang finally bangkit ler) pun dah almost 10am. Rushed out, tapi surprisingly jalan clear abih, almost like it was a public holiday. Strange! It was like that from Klang town, throughout Shah Alam (termasuk kawasan Proton) and even the notorious Puchong area depan IOI Mall.

Sampai Astro 10.30am, and the PC had yet to start. So lepak sat.

Finally dekat 11 lebih baru mula ler. Elliza masuk ditemankan abang Wan Maestro. Dia nampak rilek jer. Takder ler cam bebudak Akademi Fantasia II dulu masa time-time PC ari Isnin, dua ari lepas penyingkiran.

So we started with the basic question about perasaan dia and all that, but I'm sure most of you would hardly care about that kan.

Tapi ni jawapan dia pasai bab-bab sensasi pasai perangai dia.

Nilaikan jawapan dia dan tentukan sendiri siapa dan bagaimana cara dia. I think after the press conference, I've found her not the angel I initially thought, and not the total bitch she portrayed herself to be on Diari.

Aku rasa just budak tu cam blur tatau nak diplomatic, main lepas cakap without thinking of consequences. Well...too bad ler kan. at some point you have to realise...being an artiste - you have to be cautious of what you say and do.

Hope she learns the difference, and Elliza, all the best to you dalam kerjaya ko sebagai bintang Akademi Fantasia. Jangan ngata orang agi ek. Anyway ni jawapan dia pada citer dia ngumpat. Cuma lima soalan penting diutamakan...

Khabarnya :
Dia dikatakan oleh beberapa ahli keluarga Akademi Fantasia III (ni citer dalaman dan bukan ada di Diari Akademi Fantasia ek) yang dia ada katakan pada Amy dan Amylea masa naik bas dari Holiday Villa sebelum Konsert Prelude Akademi Fantasia, "Takyah campur ngan meka (finalist lain) sebab meka suara pun bukan sedap. Lain la kami bertiga yang sudah pasti masuk final." Susulan tu, perempuan-perempuan lain, dikatakan terasa dan pissed off abih ngan Elliza.
Jawapan Elliza :
Tak ada... mana ada (sambil maintain muka terkejut)

Khabarnya :
Dia tetap maintain benci kat Reza pas kena tegur minggu pertama sampai minggu kedua pun masih meluat ngan Reza. Sampai Diari minggu pertama memaparkan dia ngumpat kat dapur ngan Kefli pasai bab tu sampai libatkan nama Felix.
Jawapan Elliza :
Bab tu salah faham, dan Elliza dan Reza dah pun cakap pasal benda ni. Memang Elliza mula-mula terasa sangat, tapi pastu settle. Memang tak ada apa benci pun kat Reza, benda tu abis disana. (Bila ditanya mengenai dia menjeling meluat setiap kali setiap kali Reza bersuara) Ada ke? Mana ada...tak adalah (Bila diberitahu Diari ada tunjuk muka dia tengah wat ekspresi meluat masa tu) Eh...ada ke? Entahlah...tak ingat...lupa la

Khabarnya :
Ramai meluat ngan dia dikalangan pelajar sendiri mengenai bab mulotnya yang rajin terlepas.
Jawapan Elliza :
Tak adalah, mana ada. Kami semua, dari hari pertama kenal, semua dengan perangai masing-masing tapi tak adalah sampai benci atau apapun pada sesiapa. (Padahal masa tu time Diari Akademi Fantasia laporan pertama, Idayu tengah baca wasiat Elliza yang termasuk ayat dalam wasiatnya yang mengatakan 'saya tau ada yang tak suka kat saya...' - bila di tegur pasai ayat tu padahal Elliza mengatakan tak ada bab tak suka ke benci tapi ayat wasiatnya sendiri menggambarkan benda lain - Elliza cuma balas ngan senyuman)

Khabarnya :
Ada time yang dia ditangkap ngumpat ngan Amy - benda tu pun da ada dalam bentuk mp3.
Jawapan Elliza :
Tak ada pun...mana ada... (tunggu aku bak mp3 tu kat ko)

Khabarnya :
Elliza tersingkir sebab molot jahat...
Jawapan Elliza :
Elliza pun tatau apa yang berlaku di luar ini sebab berada dalam Akademi. Tapi kalau ada kesilapan, mungkin kita masih banyak nak belajar...

So terpulang ler korang nak nilaikan jawapan dia camne pun. At the end of the day - let's hope she learns. Apapun Elliza, as much as I disliked you in the Diari, good luck to you.

Tapi kan, satu ler, ritual pasai Akademi Fantasia ni. Every Monday selepas the Saturday night someone kena eliminate yang ada meet the press ni, musti ada bab nangis.

Kenapa?

Sebab kebetulan masa tu sama tima lebih kurang ngan laporan Diari Akademi Fantasia pertama. The first of the week yang akan tunjukkan pembacaan wasiat. Anyway - masa time meka baca wasiat Elliza, she didn't seem too sad. Tapi aku ngaku - part Elliza nitis air mata, yang aku rasa nak terikut skali - and perhaps for the first time aku rasa ada feeling kekeluargaan di Akademi Fantasia, bila budak-budak laki nyanyi Mengapa sambil pelajar perempuan semua nangis in the background.

Adus! Sedih abih...

Sampai kat ofis lak tambah agi sedih, sebab Fuad's mom call tanya pendapat aku pasai performance Fuad. Aku pun kata vocal dia memang mengejutkan ramai orang yang selama ni takleh nyanyi. But memang aku ngaku perangai dia masih over - dan susah tuk orang nak faham siapa Fuad sebenarnya.

But the part that moved me was Fuad's mom kata - dia pun harap Fuad buat yang terbaik. She started to quietly break down on the phone, and I felt really bad. Sebab I know, it's never easy being a parent and having to put up with the necessary evil of criticism terhadap your anak when it comes to reality television.

I hope that I gave the best advice I could. And I hope orang kita akan lebih arif menilai bakat. I mean, Fuad did perform quite well during Puteri, and while his character is not exactly the most appealing, I think he deserves more time in the Akademi. No undi kesian here, tapi hope orang dapat menilai bakat yang ada pada dirinya...and oh by the way - sebab ada yang komen apa bezanya ngan si Elliza yang aku leh nak double standard mintak tengok bakat Fuad lak and ignore perangai.

Well consider this - selama ni aku hentam si Aidil pun, for having the inability to perform and the emotional capacity of a mollusk, still aku bila compare ngan Elliza, aku da kata, si pompuan tu - perangai dia menggangu orang lain. At least the others don't backstab or bitch. Itu ler bezanya bab nilai bakat kena take into account ar some point. Know the balance yourselves, lantak ler korang kalau tak paham. At the end of the day - there are more people who talk about knowing what the industry needs (including those in the critics' chair) than actually being able to deliver anything of relevance when it comes to developing new talent.

Tissues and frustrations aside...back to the blog, ari ni aku banyak benda nak posting, termasuk gambar-gambar dari Gempaq Selebriti Astro di NZ Wangsa Maju semalam. Sebenarnya malas nak keluar, tapi Aypol, PC dan bespren si Zahid call ajak datang amik pics Zahid kat Gold Coast yang da berkurun lama dijanjikan.
Pastu bila aku kata malas, terus dia pun tambah..."Mama Papa pun ada..."

Adus...terus lemah aku...so jumpa meka sana, tak sangka lak serempak skali Haider, Diana dan Rina yang perform skali. Anding pun ada.

So anyway, pic sebelah ni antara bebanyak (ala sembilan keping jerk) yang Zahid amik ngan digicam dia. Cantik gila...adus makan ati tak dapek melancong sponsored.

When wil I get to take some time off? Rasa it's been ages since my last real holiday (March last year ke Langkawi bersama yang tersayang). Anyways, sempat ler rakam banyak pics kat Gempaq tu - and of course ler ngan Zahid. Dah lama tak amik pic ngan dia.


Lama tak amik pic ngan adik oren....




Actually I have some things on my mind about the whole Akademi Fantasia fever, tapi rasanya I'll just post more later...korang enjoy the pics and story yang da posted dulu ek.

Don't forget [klubbkidd's rave] - The fotopages! untuk lihat gambar-gambar dari perjumpaan ngan Elliza ari ni as well as dari show Gempaq Selebriti Astro semalam. Ingat!

Teruskan voting/undian untuk aku kat Malaysian Topblogs.

Reactions:

0 comments: