Monday, June 20, 2005

Dari Fuad untuk anda...

Walaupun banyak 'kesalahan' yang dilakukan Fuad yang mungkin ramai terasa meluat tuk melihat sepanjang tiga minggu dalam Akademi Fantasia, - tidak dapat dinafikan bakat dia memang terserlah. Dah bukan rezeki dia tuk lama tempoh to be in Akademi Fantasia.... nak wat pe...

Apapun, in my last posting - I ada mintak sesiapa yang ada pesan tuk disampaikan pada Fuad untuk letakkan dalam ruangan Comments. Any quite a few of you ada ler memberikan teguran, kata-kata pembakar semangat dan sebagainya. Dan Fuad sendiri sudahpun membaca semua kata-kata itu dengan hati yang terbuka.

Ketika jumpa Fuad siang tadi, memang nampak dia dah tone down. Mungkin sebab lega sikit, no more pressure kot. Muka tak cukup tido though (I know why - kesian dia kena work hard skang ek).

Anyway - Fuad memang banyak program ari ni selain dari press conference pagi tadi. Of course ada interview kat era.fm ongoing skang, pastu lak ada chat kat @15 tuk tiga jam lak malam ni. Ramai-ramai meriahkan ek chat ngan Fuad kang!

Apapun, dia tetap luangkan masa tuk reply smuer comments yang diberikan (secara general) dengan nota peribadi yang ditulisnya. Kesian tengok dia masa tulis tu. Dahler time tu dia dok control tengok Diari, dimana wasiatnya dibaca - nahan sedih dia control dari alir air mata atas teguran yang diberikan.

Sebak tu obvious - and for a moment there - memang nampak - senang nangis ke tak...maybe it is his condition to be emotinally able to vent his emotions. Is that such a problem?

After all - antara all the kids in Akademi Fantasia III - ni laa peluang kedua Fuad selepas juga mendapat Top 20 tahun lepas, tapi terlepas masuk. So it means for to him than to the others...from that aspect ler.

Pada mereka yang masih tak tau, Zahid tahun lepas juga dalam 'reserve list' (masa tu Top 20 mana ada Konsert Prelude). Cuma nasib lebih menyebelahi Zahid dapat masuk.

So being a second shot for Fuad, maybe it means something different to him - and it came with this whole lot of stress.

Rasanya - pada mereka yang tak kenal Fuad - semoga terbuktilah nanti bakat yang ada. Fuad sendiri mengaku dia mempunyai banyak kelemahan.... here's hoping that he'll learn fast and prove to everyone out there he does have something to offer the local music industry.

A lot of misconceptions were mentioned about him.

Termasuk kata-kata peminat yang mendakwa dia tergugat dengan kembali nya Mawi dan Marsha.

"Sebenarnya Fuad kata dulu Fuad ngan tujuan nak menang...tapi bila Mawi dan Marsha masuk balik tak... bukan kerana putus asa.

"Sebaliknya, selepas Konsert Prelude dimana kami kehilangan lapan orang rakan seperjuangan, sedih sangat, tak sangka dalam jangka masa pendek tu, dua lagi diserapkan kembali. So rasa seronok - dan itu maksud Fuad. Fuad tak target nak menang... sebab semangat setia kawan, seronok dapat bersama at least dua lagi kawan-kawan, sebab itu tujuan tu dah jadi cam to do your best and have a good time. Lagipun bukan tujuan dalam Akademi pun lain dari untuk belajar... Menang atau kalah - itu cuma boleh dianggap sebagai added bonus so bab saingan tu - bab kemenangan menjadi fokus tu - Fuad tak concentrate. Cuma pada memperbaiki diri, dan belajar bagaimana nak tingkatkan bakat yang ada."

Fuad masa dibagitau mengenai orang meluat dia memang terkejut - ye lah...bak kata dia,

"Dalam lima saat saja, apa orang nampak orang nilaikan kita dengan tu, daripada 10 jam lebih kita berdepan dengan camera."

True, how accurate can it be...of how the kids really are. But then again, that's the thing about reality TV. It's all about what's good for programming.

Bab dia kononnya tak suka Mawi, Fuad pun shocked, because Fuad kata, "Orang tak nampak aku rapat ngan semua pelajar camna."

Fuad ada bagitau masa sembahyang pun, si Mawi ler jadi imam, dan Mawi ler yang banyak nasihat dia gak. "So camna lak aku le tak suka ngan dia."

Malah masa Fuad terkeluar - walaupun smuer dia salam peluk - dia kelihatan cium tangan Mawi.

"Bukan cium tangan dia, kira tunduk - hormat kat Mawi sebab siapa diri dia...macamana orang katakan saya tak suka Mawi?"


Fuad menulis ucapan dia pada pembaca blog ni selepas membaca semua teguran dan comments



Inilah ucapan Fuad pada semua peminat, especially pembaca blog ni.



Apapun, Fuad mengaku banyak yang dia pelajari dan dia nekad nak terus berusaha untuk tidak mengulangi kesilapannya masa didalam Akademi.

"Fuad mintaklah orang memberikan peluang tuk menilai bakat Fuad - dan berilah peluang untuk kenal diri saya yang sebenar."

Percaya ke tidak dengan rayuan Fuad, terpulang lah. At the end of the day - this is again, reality TV - apa yang kita suka ataupun benci - hanyalah tampilan di televisyen. Bila keluar nanti - baru lah kita tau kebolehan sebenar mereka tuk bertahan di dalam industri ni.

Rata-rata, ketiga-tiga pengkritik memberikan thumbs up to his performance. Aznil pun sendiri lepas show, masa dijumpai dibelakang pentas, sendiri terkejut Fuad yang disingkirkan, dan mengatakan dia sendiri tidak menjangka kemungkinan tu...

Anyway - ni ada beberapa pics tuk tatapan.

Pada peminat Mawi - nak tau sapa menjadi inspirasi tuk "World!" yang disebut-sebutnya.

Mungkin malam tu tak nampak sangat kat TV yang Mawi kata siapa tu Aman. Ni gambarnya.

Untuk pengetahuan semua, Aman Ali ni, head of talent for Mastro Talent & Management.

Kira orang kuat ler yang selalu memberi semangat pada bintang-bintang AKademi Fantasia.

Time nak rakan pic ni tuk blog, Aman refused dan cuba melarikan diri, so ni je lah pics terbaik yang mampu dipaparkan.

Untuk pengetahuan semua - kata "World!" tu memang trademark si Aman dah berzaman.

Kira Mawi pakai tu, copyright controlled ler. Kena bayar royalti ke Aman?

Apapun - rasanya peminat Mawi kena banyak terima kasih pada Aman sebab dia banyak memberi nasihat. In fact, bukan Mawi saja, tapi kesemua 20 anggota keluarga Akademi Fantasia III, sejak ari pertama mereka register kat Holiday Villa Subang Jaya.

Selepas cerita Fuad diatas tu, ni satu lagi cerita nak kongsi - pasal Elliza.

Hah! Kan aku da kata...realiti TV!

Citer sok sek ngan Elliza belakang pentas lepas abih show sebab aku nak jumpa Fuad sat, citer ler dia ngapa sentiment pengundi camtu camni. Direct ler cakap ngan dia daripada TV, aku dapati dia ni kaki ngumpat dan mulot jamban DBKL.

Terkejut dia!

Tapi lepas aku terangkan konsep bagaimana dalam sehari, cukup ler dua tiga shot meka wat sesuatu yang leh jadi isu untuk dipaparkan, maka hancurlah penampilan diri mereka disebabkan orang membuat andaian pasai meka based on that, baru dia paham.

And bila dia dah paham - seperti Fuad gak - she said she wished ada yang bagitau awal-awal.

So the lesson here is - walaupun orang da penah tengok Akademi Fantasia musim-musim lepas - and they try planning or thinking it out how they should act. At the end of the day, what's always most important is you potray who you really are, not what you think people want you to be.

Apapun, Elliza skang janji berusaha gigih tuk buktikan dia pun mampu saingikawan-kawan yang masih ada di dalam Akademi.

So tu jer ler citer wat skang...letih tak cukup tidur. Ada apa-apa, I will be back to blog. Takut ada yangt tak sempat nak tulis sebab otak jam ni nak tidur...

Dok lepak ngan Fuad lepas photography session



Sibuk rushing abih je interview kena interview kat era.fm. Jangan lupa malam ni chat kat @15!


Reactions:

0 comments: