Wednesday, June 08, 2005

Adil ke?



Aku nak timbulkan beberapa persoalan setelah melihat Diari Akademi Fantasia dalam dua hari ni untuk minggu kedua. Sendiri ler cari jawapannya ek. Setuju atau tidak....nilaikan kebenarannya.

1. Antara ramai student, hampir semua telah diberi tugasan yang memang 'lari' from the original concept yang mereka minati, which for me I think is good, to test their abilities and versatility. The problem is, kenapa ada beberapa pelajar seolah di'manjakan', or more accurately favoured over others.

Mari kita lihat senarai lagu-lagu tugasan pelajar-pelajar lelaki. The reason why I tak nak in depth about the female students is because the girls are not all that different. But the boys are all so different in their choice of genre, that they need to be really tested.

*Aidil - I Don't Want To Miss A Thing (Aerosmith) : Setuju dengan pilihan lagu kerana lagu ni bukan senang. Sebab Aidil doesn't face a problem with English, soalnya sekarang, setakat mana dia mampu nak membawa rentak slow rock yang menekankan kelantangan vocal.

* Felix - Berjuta Batu (Alleycats) : Something not too different for Felix, but at least menguji dia because of showmaship. Dia ada masaalah coordination sikit. Nampak sangat masa time menari, so lagu ni akan menguji kebolehannya untuk menambat hati dengan ekspresi bukan sahaja vocally but also physically melalui body language.

*Fuad - Puteri (Zainal Abidin) : Perhaps one of the hardest assignments. Dahler Fuad punya vocal terhad banding ngan pelajar lelaki yang lain, lagu ni memerlukan a lot of technique in delivery, so this should be a maximum test for kebolehan dia. Kelainan genre, irama.

*Kefli - Mungkin (Anuar Zain) : Dari irama biasa rock kapak ke ballad, Kefli now has to deal with something more pop R&B yang challenging gak.

* Mawi - Kekasih Untuk Kekasih (Hattan) : Mawi belum betul-betul truji genre rock, walaupun ramai leh percaya kemampuan dia membawa lagu ni. So this is a good choice of assignments as well.

* Reza - Terhangat Di Pasaran (KRU & Adam) : Daripada more insightful, adult contemporary songs, suddenly tukar jadi bubblegum poppy boyband. Easy for most people, tapi kelainan yang akan menguji Reza gak.

*Yazer - Sejati (Wings) : What the ****! Mamat ni dari audition pilih lagu rock, Konsert Prelude lagu rock, konsert pertama dapat lagu rock, ni kedua punya pun diberikan rock? Ada yang nak tolong dia ke? Mana aci nak test student lain gila-gila, and he gets a free ride with the ONLY genre dia reti? I pity the other boys sebab this is totally unfair! Mentang-mentang ler ada yang meleleh ngan rupa dia - tak berani nak uji dia takut kerana dia gagal ke? Cuba rentak lain. Nusantara ke, asli ke, rap ke, R&B ke...mampu ke? Sheesh!

2.The choreography for Menuju Puncak. Apa masaalahnya? Hambar! Kalau dulu ketika Akademi Fantasia I, melompat, terangkat, melayang...Akademi Fantasia II melepasi halangan tidak membenarkan student untuk bersentuhan sangat, tapi still meletup!

Musim ini? Dari aksi silat gayung...sampai pose bodybuilding (...azam sejati!!!) Hish! Kalau da burok tu burok gak kan?

Lagipun, daripada dua orang tu terpaksa hempas pulas nak catch up, why shouldn't the choreography be redone, baru nampak smuer usaha kan? Start from scratch. Susah sangat ke? Apa lagi gunanya bayar DUA gurutari?

3. Kenapa setiap minggu ada pelajar tertentu dipilih untuk difokus secara negatif? On rotation ke? Peminat dan pengikut Diari mesti perasan ada pelajar yang terlepas focus. Mungkin ada yang rasa ada pelajar yang memang personalitinya membosankan, tapi I think it's a case of cameraman yang tanak amik kot.

Ke editor video yang malas wat keja lebih.

Akibatnya cam semalam punya Diari, Marsha diazabkan sebab tekanan emosi sebab pressure to deliver. Dahler ari pertama dia kena sebab pilih makan konon. Seolah dia demanding. Why don't they stress that she's on medication? Why don't they show medical reports she is still unwell.

Keji! Again - ada kena point nombor satu, seolah ada pelajar favoured!

Semalam lagi dia dikenakan bila dua-dua episod Diari fokus pada dirinya yang menangis sebab stress! Astro harus tau ni akan menimbulkan pelbagai tuduhan daripada persoalan komitmen sehingga ke memancing undian simpati. And really...the circumstances do give some allowance to her kan tuk feel that way.

Cuba meka minggu lepas fokus si Elliza tu...mengumpat si Reza ngan Kefli! Tu tanak jadik isu? Mulut jahanam budak tu bukan of production value? Oh takut gak orang benci dia ek. Abih semalam punya Diari pun sama...Elliza masa si Reza cakap, jeling meluat. Perhal betina tu...nama manja baby konon...perangai cam babs aderler. Hish! Painting a bad view of some students is fine, but others not?

4. Kenapa lak guru-guru seolah salah tugasan lak? Setahu aku, pakar motivasi tujuan dia adalah untuk hadir bila diperlukan. Ini tak...dah tau cam si Marsha ni tekanan mental sikit, cuba lah panggil Dr Azahari untuk menegur dammenasihat. Ini si Fathee lak konon pakar psychology! I mean seriously, what are the faculty paid for? Sibuk je Fathee nak play advisor, akibatnya? Choreography cam cipap! Let's get the roles right ok! Ke gaji tak cukup sampai pakar motivasi leh masuk sehari seminggu je...rindu lak Dr Sher Kawi...

5. Kenapa tahun ni cam tak strict sangat. Aku tengok Diari asik melonjat sana sini je kanak-kanak Ribena ni. Main main kuat sangat. Keja dan usaha? Haram! Kalau dua musim sebelum ni time off meka kurang, tahun ni cam Akademi Berangan lak. Syiok sendiri dan no effort at all! Banyak sangat spare time!

6. Boleh tak kali ni kita tak lihat baju-baju tak recycle? Dah tau peminat Akademi Fantasia ni notice segala! Baju top Marsha pakai masa Imbasan malam minggu lepas Edlin dah pakai masa perform lagu Engkau dan Aku tahun lepas. Jeans sama Yazer pakai, si Kaer lak da pakai masa Mentera Semerah Padi. Maybe not exactly the same, but still strict ler sikit. Dah tau Astro Ria hidup kerana Akademi Fantasia perlu ke nak skimp on budget for outfits.

Apa guna sponsors? Baju Aznil gak meletops! Make-up dan wardrobe department tidur ke?

Mari kita buat pertandingan tengok sapa dapat namakan lagi performance mana yang sama baju atau outfit!

Sekian sahaja sesi ngumpat kutuk buat dosa....

Reactions:

0 comments: