Monday, May 30, 2005

Tirai Akademi Fantasia? Ke Sponsors Akademi Fantasia?

Who watched Tirai Akademi Fantasia yerterday night?

Burok kan? Siot jek! Waste my time anticipation abih nak tengok...and it turns out to be two hours of advertistments and sponsors who don't even know how to talk about their thing.

Cam makcik restaurant tu...yang lain pandai aa cakap sikit..."Kami ngan Akademi Fantasia because they're the number one show...so we're the number brand kasut..."...or "Seperti pelajar Akademi Fantasia III yang masih tidak begitu dikenali, kami pun brand name baru...and hopefully kita leh together-gether (mind you these are not direct quotes)".

Yang si makcik ni lak, "Kami amik Akademi Fantasia...mintak-mintak lepas ni tambah ramai pelanggan".

Like du-uh..obvious kan? Sheesh! The characters that get on TV these days!

Yang make it worse...aku irritated gila meka letak si Fuad dan Idayu wat makanan nya outlet yang sponsor. Ada ke sebab dua ekor tu tembam ko mintak meka wat pasal makanan? Hello?

Stereotyping is so uncreative! I expected more from the production team, camni lak hasilnya!
They should have renamed it from Tirai Akademi Fantasia to Sponsors Akademi Fantasia.

And the interviews? Like the mamat photographer? Gawd! What an absolute waste of time!

And shouldn't Tirai be about the kids - an introduction of sorts? Perlu ke all this....lemau tul!

And Yazer...don't let me start on that guy - I absolutely despise him. Ada ke cakap pasai Akademi Fantasia I dan II kononnya "Bukan nak pandang rendah mereka....tapi aku rock...there's never been anyone like me or" something like that. Puke! Dahler sebelum tu citer kononnya lawak pasai dia panggil Mat Salleh bodoh, then malu kerana mamat tu paham bahasa Melayu marah dia....Gawd! You are revealing just how stupid you really are! Balik Tawau jer laa camtuh!

And Aidil...another hopeless case. Pose skema yang si mamat photographer tu puji? Tolonglah sikit!

Then citer kononnya pasai dia cium anak jiran dia...kenangan konon. Ptoi! Hello...dah pecah lobang mula-mula kata "Kalau ikut badan, I minat Brad Pitt". Perlu ke nak cover line pastu?

At least nampak that sense of real arrogance bila citer pasai dia malu tergolek tangga masa control macho konon. At least ngaku gak control tak sedau.

Belum lagi masa dia nyanyi kononnya amik style orang wat cara dia...Bleurgh!!!

I don't know...the show was so bad I got irritated at ALL the students instead of loving them more.

And cam ada lak melebihkan orang...

Anyway....aku dah try upload pics tadi...line slow gila babas...So I will try upload by tonight.

Apapun...pada peminat Zahid (especially Zila) - the Festival Gendang kat Kelate tu memang cancelled sebab got rained out. Kesian dia balik dari Gold Coast kelam-kabut tuk event tu last-last tak jadi. Dahler sebab last minute rush - aku nya souvenir pun takde (Wei Zahid! Aku nak tuntut gak kangaroo ko janji kata aku!) Call dia masa tu Sunday morning dah on the way balik ngumah.

That morning budak-budak tersingkir dari Prelude tu wat show kat Plaza Alam Sentral - wat show tuk Astro Celebrity Tour.

Kecuali Marsha dan Haider ler. Meka balik kampung dulu. The other six balik petang. Meka empat hari 'on leave' tuk balik dan berehat.

Oh...pada peminat Marsha yang mintak email Marsha tu....Marsha kata leh bagi....tapi...kalau bagi pun...dia takut ada yang kecik hati kalau teramat lambat jawab sebab dia pun bukan dapat access Internet that often. Kan dah sibuk skang....

Anyway - penawar rindu nya...pics baru dari malam tu kat bawah ni...(kalau nak cam ler tak reti masuk link fotopages aku agik kan?) The rest of the pics in the fotopages gallery.


Malam tu besh gak ler. Aku tak layan sangat performance malam tu. Tengok meka wat Seribu Impian - pastu aku terus lepak belakang ngan meka. Abang M. Nasir dan kak Marlia ada skali - sempat ngumpat ngan meka sat (especially with Marlia)...usik dan buli Mawi...dan celoteh panjang ngan Marsha about everything and anything dari Jambatan Tamparuli sampai ke bab sekolah. Mungkin ada yang tau kan...Marsha ni kira sedara Linda gak tau. Let me remember this - Marsha's dad and Linda's mom adalah first cousins (sepupu ler tuh). SO distantly related gak ler.

Anyway - sempat gak chat with Vince and sister dia si Vanessa....kita citer ler pasai bebudak Akademi Fantasia III compared to the other two seasons. sultanmuzaffar pun asa masa tu...so citer pasai the similarities and differences. Nostalgia gak...bila citer bab Atie yang takleh nyanyi but fun gila....dan berbagai lagi citer, rasa nak alir air mata. Besh sangat kenangan Akademi Fantasia I.

Lepas smuer gi wat closing show beramai-ramai - aku lepak ler ngan sultanmuzaffar sangat - citer pasai bintang Akademi Fantasia I dan II - peel dan kerenah meka....and all that.
Adus! Now I realise why Akademi Fantasia affects me so much. It's beyond a TV show.

They've become my extended family. I mean...I see and 'communicate' (kira one way ler sebab aku tengok dan dengar meka - meka lak bukan leh tengok ke dengar aku kan masa kat dalam Akademi) more often perhaps than I do with my family no thanks to my work schedule.

Anyhow...the phenomenon of Akademi Fantasia may be lembab sikit this year - sebab takder surprise agik (cuba lah camne pun) and because of the early controversial selections (takder Haider, Isa, Mawi dan Marsha - dan adanya Kefli, Aidil). But whatever it is...camna pun lah aku carut yang dapat, camna aku suka yang tak dapat...I think no matter what it is...they're all part of the cast of characters - and I will always love this show called Akademi Fantasia.

PS. Jangan lupa tuk AFUNDI FUAD!!!

Anda boleh AFUNDI
1. SMS: Menghantar SMS (Sistem Pesanan Ringkas) AF FUAD ke 32999
2. Talian tetap: Dail 13708
3. Butang "R": Menekan Butang "R" di saluran Astro Ria (memerlukan pemasangan dekoder Astro ke telefon talian tetap, "backchannel")

Tempoh AFU(*): Mula: 11 malam pada 29 Mei 2005 (Episod Kedua Tirai Akademi Fantasia III)
Tamat: 11 malam pada 6 Ogos 2005 (Konsert Akhir Akademi Fantasia III)

(*) Syarat & Terma tertakluk. Klik di sini untuk Syarat & Terma AF. AF terbuka kepada: 1. Penduduk Malaysia: a. Pengguna telefon bimbit di Malaysia – Undian SMS ke 32999 b. Pengguna talian telefon tetap – Undian talian tetap dan Undian Butang "R"
2. Penduduk Brunei: a. Pengguna telefon bimbit DSTCom di Brunei – Undian SMS ke 8885555

Kadar AF: Kadar yang dikenakan untuk setiap AF menerusi semua medium (SMS, Talian tetap dan Butang "R") ialah: • (Malaysia)RM0.65 (semua medium) • (Brunei) B$1.00 (terhad kepada Undian SMS sahaja)

Reactions:

0 comments: