Sunday, May 01, 2005

AIMless!

AIM was indeed a night of many firsts (SM da dengo rintihan aku kan...)

Consider this...

*First time in history, ada recycled show kat AIM.Asmaradana dahler penah featured masa Festival Filem Malaysia...perlu ke jadik opening act.Kalau tau connection Tiara-Shazaly-ntv7-Effendi Nawawi...paham ler kenapa...kan?

*Kali pertama ada artis miming atas pentas AIM. Not only vocally takder benda impressive...step tak semenarik Noraniza Idris masa Sawo Matang punya (Balinese inspired choreography) dan pakai gimik terbang pun lapuk!Poetic Ammo penah wat bertahun sudah ler...

*Kali pertama group nasyid hancus! Mirwana memalukan!Pitching lari...in most parts of their song flat...bass tak cam sora bass...berangan R&B lak lebih.Costume pun ntah haper...

*Akademi Fantasia menjadi mangsa keadaan.Politik untuk jatuhkan meka dan naikkan Malaysian Idol ketara dari segi pilihan lagu and arrangement(da Jac dan Zahid ada lagu sendiri...perlu ke meka nyanyi lagu orang lain?). Pastu last-last, Dina, Zahid dan Farah backing lak Jac.Perlu ke? Padan muka lupa lirik! Industri muzik tak perlukan politik.Hanya sebab Akademi juga penganjur production Malaysian Idol...perlukan naikkan meka.Dahler Jac dan Dina tak ada pencalonan.What were they doing there??? Kalau segment reality TV....panggillah Audition skali...ngan Bintang RTM dan sebagainya...walau hancur camna pun.

*First time in AIM history...host...(Afdlin Shauki tuk tahun ni ngan Bob) wat back to back mistake.Dua kali Afdlin salah sebut kategori akan diumunkan.Apa jadik rehearsal ni...

*For the first time....ketara sangat. Industri muzik skang milik badan-badan korporat.AIM is supposed to be a celebration BY the music industry FOR the music industry.Ni lak...aku dok keliling bangang-bangang yang sokong ikut populariti...they don't know shit about music, and nak komen bising nyamuk walaupun delivery orang bagus....puji lak masa persembahan sumbang mambang.Orang kebanyakan, dan bukan industry followers jadik sebahagian music community....and people wonder why our industry has become what it is today.

*Anugerah Kembara menjadi milik Siti Nurhaliza buat kali kedua.Why is this a first...Maybe Akademi patut jelaskan bagaimana pilihan dibuat untuk penerima anugerah 'self-nominated' ni.Malas komen lebih.

*Post party yang dahulunya sejak kali pertama aku hadir AIM dan post party dari tahun 1996, smalam jadik kenduri kat rumah Kak Kiah! Takder security! Takder exclusivity.And like AIM itself...unglamarous!So jangan tertanya kalau artis ramai malas ke post party

Bukan semua yang buruk...as this year actually AIM better than tahun lepas...but who cares?
For the past eight or nine years, music industry merosot....ni baru nak celebrate naik sikit...politik, dan kepentingan peribadi dominates our music industry.....

Ramai lupa AIM merupakan MERIT award...bukan popularity award. Yang patut menang kalau menang dicaci sebab artis kegemaran tak dapat award.Yang tak menang lak over popular artistes dilupakan walaupun their work is much better. Shame on you AIM! Kepada Persatuan Akademi Industri Muzik Malaysia...shame on you!

I'm glad Ning menang empat....walaupun tak dapat Best Vocal Performance In An Album (Female). But there's little to celebrate from last night as opposed to what depresses me....AIM?

Boo!

The only other reason to celebrate? Dapat lepak amik pic peluk ngan Adam Sheila on 7.Yeah!!!
By the way, jadik gak baju aku design sendiri malam tu....and kumbali laa aku ke alam rambut kemerahan....

Rambut dua - tiga minggu lalu went platinum blonde. Malam AIM lak merahkan saja tension tatau apa nak buat. Lum lepas rambut jumpa Adam Sheila On 7, tak sempat lepas rambut lak. Amik pic rupa cam nenek kebayan bersanggul! Janji ngan Adam! Pastu dapat lepak ngan dia agik!

Reactions:

0 comments: